Page 10 - mijncité
P. 10

tot in de achttiende eeuw draaide de westerse wereld op haar traditionele middeleeuwse tempo. ambachten en nijverheid  oreerden in de steden en het voedsel werd voorzien door de boeren op het platteland. De adel vermaakte zich met jachtfestijnen en het beheer van hun goederen.
Dan kwamen de fabrieken.
LE granD hornu
reeds tussen 1819 en 1832 bouwde Henry de Gorge in de Borinage, bij Mons rond de mijnzetel 400 arbeiderswoningen met een tot dan toe ongekend comfort. de zeskamerwoningen beschikten over tuin, kelder, warm- en koudwatervoorziening en een toilet. Voorts beschikte de met zorg vormgegeven nederzetting over diverse gemeenschapsvoorzie- ningen als scholen, een badhuis, een bibliotheek en verenigings- en ontspanningslokalen. Vandaag is in de mijngebouwen het Musée des arts contempo- rains gevestigd.
10
een woning Voor de werkMens
o de regering wou kost wat kost het ontstaan van arbeidersgetto’s vermijden, zoals in de smalle en ongezonde stedelijke beluiken, hier te gent in de jaren 20.
DE inDustriëLE rEvoLutiE En DE arbeidersgetto’s
Met de opkomst van de stoommachine op het einde van
de 18de eeuw kwam de industriële revolutie op gang in en- geland. België volgde in de eerste helft van de 19de eeuw, met zijn textielindustrie ondermeer rond Gent en staal- en steenkoolindustrie in het zuiden. steeds grotere bedrijven streefden naar massaproductie. de traditionele ambachten en de huisnijverheid voelden een bikkelharde concurrentie.
de grote bevolkingsaangroei in europa bracht veel armoede en werkloosheid. de nieuwe fabrieken in de industriesteden lokten massa’s werkvolk. Mannen, vrouwen en kinderen, werkten noodgedwongen lange dagen voor een hongerloon en in vaak mensonwaardige omstandigheden. een nieuwe bevolkingsklasse ontstond: het industriële proletariaat.
terwijl de dorpen op het platteland leegliepen, zorgde de toestroom van de arbeiders in de steden voor erbarmelijke woontoestanden. Overbevolkte woonkazernes stonden rug aan rug in smalle straten en stegen, slecht verlicht en slecht verlucht. degelijke riolering, drinkwatervoorziening en sanitair bestonden niet en van enig groen was er geen


































































































   8   9   10   11   12