Page 36 - mijncité
P. 36

hoMogeniteit, harMonie en beeldkwaliteit
Eén van de voornaamste kwaliteiten van de tuinwijken zijn de samenhang de ruimtelijke kwaliteit en het aangename beeld dat dit in sommige gevallen oplevert. vreemde – of nieuwe – elementen worden de ene keer als storend ervaren in het geheel, een ander keer dragen zij bij tot dit beeld. sommige wijken of delen ervan geven een behaaglijk gevoel, in andere voelen we ons minder comfortabel.
o groene structuren van hagen en bomenrijen versterken de homogene samenhang.
homogEnitEit vErsus uniformitEit
wanneer alle elementen in een verzameling identiek zijn,
is dit een vorm van samenhang. als je één stukje gezien hebt, heb je alles gezien. dit is uniformiteit. Homogeniteit ontstaat wanneer de elementen van elkaar verschillen, maar wel bij elkaar horen. Ze zijn van een zelfde familie, en vor- men samen een herkenbare groep.
de homogene samenhang van een buurt of wijk uit zich in gemeenschappelijke vormkenmerken: materiaalgebruik, kleur, stijl, schaal, woningtypologie. deze geven een bin- ding tussen woningen of buurten, terwijl het geheel nog veel variatie kan bevatten. Het is de eenheid in de verschei- denheid. deze binding kan nog versterkt worden door de verschillende elementen te verbinden, door het aanbrengen van structuren zoals bomenrijen en hagen. in een uniforme wijk is er veel minder variatie in het beeld: de eentonigheid van het beeld gaat snel vervelen.
Het concept van groepswoningbouw in de mijncités houdt in dat de samenhang tussen de woningroepen en buurten bijna vanzelfsprekend is. de kwaliteit van het ontwerp schuilt in de kunst van het telkens anders combineren van de terugkomende elementen. Zo ontstaat er variatie. dit vraagt inspanningen en brengt hogere kosten mee dan de herhaling van telkens dezelfde de woninggroepen. in vele van de nieuwere wijken had de economische prioriteit deze uniformiteit als resultaat.
variatiE in harmoniE
Harmonie is het esthetische samenspel tussen deze elementen binnen het homogene beeld. de compositie van de verschillende elementen, hun onderlinge verhoudingen, hun afwisseling vormen samen een aangenaam beeld. Harmonie veronderstelt variatie, afwisseling, positieve spanning, subtiliteit, accenten, verrassingen, ... uniformiteit doodt de harmonie. Harmonie veronderstelt ritme, geen kadans.
net als in de muziek kan de harmonie verstoord worden door valse noten, vreemde elementen die de compositie uit evenwicht brengen of slechte verhoudingen die het aange- name beeld verstoren. als de elementen van de compositie niet bij elkaar horen, is er wel variatie, maar als deze niet harmonisch is, geeft dit kakofonie.
bEELDkwaLitEit
in de vroege tuinwijken werd aan het harmonische beeld veel aandacht besteed. raymond unwin, de vader van het
36


































































































   34   35   36   37   38