Page 90 - mijncité
P. 90
o bomen en hagen zijn essentiële elementen in de groene cités.
tuinEn En groEn
een van de meest in het oog springende kenmerken van de tuinwijken is de rij- ke aanwezigheid van groen. niet enkel de bomen langs de lanen en de aanleg van de pleinen, parkjes en plantsoe- nen, ook de tuinen en de hagen rond de woningen spelen hierin een rol.
in de meeste wijken hebben de wo- ningen een voortuin. deze vormen als het ware de overgang tussen de pu- blieke ruimte van de straat en private intimiteit van de woning: ze horen bij het huis én bij de straat. de groene aanleg met bloemen en planten was destijds het visitekaartje van de moe- der des huizes. aan de straatzijde was het perceel afgezoomd met een haag of een muurtje in baksteen of beton- elementen, al naargelang de wijk. Ook tussen de percelen werden meestal hagen aangelegd. Dit gaf een ‘zachte’ afscheiding tussen de percelen, terwijl de privacy gevrijwaard bleef.
de tuinen waren vrij ruim, om de bewo- ners de kans te geven zelf wat groen- ten voor eigen gebruik te kweken. Veel
moestuinen zijn nu verdwenen, en ver- vangen door siertuinen en speelruimte voor de kinderen. Ook dit private groen is een belangrijk onderdeel van het al- gemene beeld van de buurt en van de wijk. in het tuinwijkconcept werden immers eerst het groen en de open ruimte ontworpen, waarin vervolgens de gebouwen werden ingeplant. carports, garages en tuinhuisjes, speeltuigen en ander groot tuinmeu- bilair worden best zorgvuldig en dis- creet in de groene aanleg ingebed. Zo belasten ze de open ruimte, die de wijken lucht en licht geeft, zo weinig mogelijk. Ook verhardingen voor toe- gangspaden, opritten en een terras worden best tot een minimum beperkt. deze worden best aangelegd in klein- schalige materialen als klinkers, tegels of dolomiet.
de voortuinen, hagen en afsluitingen vormen een bindende structuur tus- sen de verschillende huizengroepen in de straat, en begeleiden het perspec- tief van de wandelaar. door de aanleg van parkeerplaatsen vóór de woning
of het plaatsen van afwijkende afslui- tingen of poorten, kan die verbinding verdwijnen. dit is in de loop der jaren op vele plaatsen gebeurd. de gemeen- tebesturen promoten de aanleg van li- gusterhagen, sommige geven er zelfs subsidies voor. Voor opritten wordt de onderbreking van de haag best zoveel mogelijk beperkt.
waar vroegere muurtjes in baksteen of betonelementen verdwenen zijn, is het vaak beter om hier ook hagen aan te brengen. Hierdoor wordt de samen- hang versterkt. een verzorgde groene aanleg van de voortuin draagt bij tot het aangename uitzicht van de straat en tot het typische tuinwijkkarakter. te grote bomen of struiken worden hier best vermeden, net als opzichtige poorten.
Ook het gebruik van clichématige vorm- geving of decoratie doet de harmoni- euze eenheid meestal geen goed. een voorbeeld: elementen van een spaanse villa horen niet thuis in het beeld van de Limburgse mijncité. Ze zorgen voor een niet-harmonieuze variatie.
90