Page 48 - mijncité
P. 48
er soms naar bizarre perceelsvormen worden overgegaan. Bij de middelste woningen van een viergroep, lag het groot- ste deel van de tuin vaak achter de tuin van de hoekwoning, slechts met de woning verbonden door een smalle strook ter breedte van de woning. wel werden al deze achterlig- gende tuinen ontsloten door een privépad naar de straat.
aan de zuidzijde van de wijk ontwikkelde zich het lokale handelscentrum de Pauwengraaf. Binnen de cité was han- deldrijven niet toegelaten. een bruisende winkelstraat met exotische eethuisjes, winkels en caféterrassen getuigt nog steeds van een rijk multicultureel verleden.
niEuwE cité
Volgens het masterplan werd er een uitbreiding van de
cité voorzien, een driehoekig terrein aan de overkant van de Koninginnelaan. dit werd uitgevoerd in 1936, met 120 arbeiders- en bediendenwoningen en 20 woningen voor kaderpersoneel, de ontwerpers wilden enkele elementen uit het tuinwijkinstrumentarium inbrengen. in de Kersenlaan werd een poortfunctie bedacht vanuit de Zetellaan, die uit- geeft op het driehoekige astridplein. aan de Paul nicoulaan
het astridplein in de nieuwe cité, met een poort richting mijngebouwen.
werd een pleintje gevormd als perspectiefsluiting vanuit de Baron coppéelaan. sommige hoekwoningen zijn diagonaal geplaatst.
in het ontwerpplan waren binnen de bouwblokken gemeen- schappelijke binnengebieden uitgespaard. die waren niet bereikbaar via voetgangerspaden, maar alleen via niet- bebouwde percelen. deze misten ruimtelijke kwaliteiten om als dusdanig te functioneren. Ze werden dan ook voor een groot deel toegevoegd aan de aanpalende percelen.
de woningen zijn ruimer dan in de oude cité, en zijn ver- zorgd afgewerkt, maar de pittoreske speelsheid en warme beslotenheid zijn hier minder aanwezig.
tuinwijk vucht
in de masterplannen was hier een nog grotere tuinwijk
met een radiaal plan rond een centraal plein voorzien. de uitvoering in de jaren na de tweede wereldoorlog bleef beperkt tot één fragment ervan: drie concentrische halve bogen, doorsneden door een centrale radiale as.
tuinwijk Vucht is een arbeiderswijk uit de kolenslag van achiel Vanackere. Hoewel de woningen ruimer waren, wer- den de percelen verkleind tot 6 à 7 are, en was de architec-
48