Page 49 - mijncité
P. 49

turale uitwerking sterk vereenvoudigd. de wijk bestaat hoofdzakelijk uit tweewoonsten, afgewisseld met 4-tal woninggroepen van het Mulhouse- type.
Vooral de inrichting van de publieke ruimte mist de zorgvuldigheid van de oude cité. de groenaanleg is beperkt, zonder bomen in de straten. de enige publieke open ruimte is een verbreding aan de as ter hoogte van de kleinste boog, en ligt er wat verloren bij. dit alles geeft het wijkje een beetje een vreugdeloze indruk.
tuinwijk mEchELEn
Het stratenpatroon hier is streng geo- metrisch opgebouwd rond twee assen. Dit laat de toepassing van Unwin’s stedenbouwkundige technieken nau- welijks toe.
de woningen zijn weer iets ruimer,
en de percelen kleiner en smaller, tot 4,5 are. de wijk bestaat uitsluitend uit tweewoonsten. Bomenrijen ontbreken langs de smalle straten, zodat ook het groene karakter niet aanwezig is. Zo- als in de meeste kolenslagcités is de architectuur hier ook eenvoudig. de algemene aanblik, hoewel het principe van het paviljoensysteem overeind blijft, is eerder alledaags.
toErismE, niEuwE homogEnitEit En Duur- ZamE ontwikkELing
Met de herbestemming van het mijn- patrimonium trekt Maasmechelen de toeristische kaart. de gemeente mikt
op bezoekers tot over de grenzen. Op de mijnterreinen ligt Maasmechelen Village waar recreatief shoppen troef is. Het pretpark Leisure Valley moet nog worden gebouwd.
Ook de mijncité speelt een rol in het toerisme. door de hoge homogeniteit van het oorspronkelijk concept, heeft de wijk zijn eenheidskarakter kunnen bewaren. een sterke troef is het Museum van de Mijnwerkerswoning, een initiatief van de zeer actieve stichting erfgoed eisden. deze dubbele authentieke mijnwerkerswoning mid- den in de oude cité is deels ingericht als museum. in de originele inrichting ontdekt de bezoeker gebruiksvoor- werpen van de vroegere mijnwerkers- woning. een ander deel bevat een uitgebreid archief. Vanaf hier worden ook begeleide wandelingen door de cité georganiseerd.
Maar de gemeente beperkt zich niet tot de toeristische aspecten. Zij wil in de cité een actief beleid voeren. de nadruk hiervan ligt op het behoud en herstel van het homogene karakter en de harmonische beeldkwaliteiten van de wijk, omdat deze hun invloed heb- ben op het leefklimaat. Zij wil daar ver in gaan, door niet blind vast te houden aan het historische beeld. waar de be- schadigingen groot zijn streeft zij een nieuwe homogeniteit na, en desnoods past men het oude aan het nieuwe aan. Ook wil de gemeente bijzondere aandacht geven aan ecologische aspecten en duurzame ontwikkeling.
o rijke vormvariaties maken van deze vierwoonst een speels geheel.
johan wolk
49 jaar
eisden
is geboren en getogen
in eisden-tuinwijk,
werkt als leraar in de technische school vlakbij.
“Hier wonen is vooral rust. Vroeger is deze wijk voor de mijnwerkers gebouwd, zodat ze rust na hun werk zouden krijgen. Nu zijn er geen mijn- werkers meer, maar de rust is er nog steeds. Waarom ik woon in de tuinwijk? Nergens vind je de rust, de ruimte, het groen, het heeft allemaal een bepaalde warmte.”
Johan
49


































































































   47   48   49   50   51