Page 52 - mijncité
P. 52

o een typisch vormelement in de cité van waterschei.
Het nieuwe plan probeerde ook om op een vloeiende manier aan te sluiten op de bestaande stalenstraat, die verbin- ding geeft met het oude dorp en die later tot handels- en uitgaanscentrum zou uitgroeien.
Bij het ontwerp van de woonstraten gebruikte de ontwerper raymond Unwin’s ontwerpinstrumenten als gebogen straten, gesloten perspec- tieven, asverspringingen, pleinen en plantsoenen, verrassende doorkijk- jes, bomenrijen en veel beeldvariatie. wel is er geen echt centraal plein. de openbare gebouwen en logements- huizen werden langs de interne ontsluitingswegen ingeplant. Het zijn herkenningspunten die ook bijdragen tot het ritme en de afwisseling langs het traject.
in de hele wijk is slechts met een beperkt aantal types gewerkt. door een ingenieuze schakeling en onder- ling verwisselde elementen, verzoende Vautquenne de seriebouw met een rijke beeldvariatie. de architectuur is niet spectaculair, maar herkenbaar
en ‘volkseigen’. De woningen zijn eenvoudig en degelijk. alle ingesloten
o de Mulhouse- woningen in de vooroorlogse cité industrielle heb- ben hun tuin aan de straatkant.
woningen zijn langs de achterkant bereikbaar via voetgangersstegen of gemeenschappelijke binnengebieden.
DE aansLuiting mEt ouD- watErschEi
deze derde fase ligt ten zuiden van de Onderwijslaan, tussen de tuinwijk en Oud-waterschei. Het werd een beetje een lappendeken van onsamenhan- gende fragmenten. Het masterplan van Vautquenne is hier slechts gedeel- telijk gevolgd, met enkele rechte tuin- wijkstraten met de woningtypologie van de tuinwijk. de overige invullingen staan los van elkaar. eéntje daarvan is een stukje kolenslagcité in een geo- metrisch raster met identieke huizen- blokken. de grond moest blijkbaar maximaal benut worden. de stalen- straat ontsluit dit deel van de wijk.
de cité van waterschei bewaarde ondanks plaatselijke beschadigingen en onoordeelkundige ingrepen, in hoge mate zijn karakter. dit is te danken aan de hoge kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp en de ruim- telijke kwaliteiten van de groene buitenruimte.
52


































































































   50   51   52   53   54