Page 53 - mijncité
P. 53
terug naar Vroeger, een staP Vooruit
actiEf citébELEiD tE gEnk
de jonge stad Genk is met zijn drie voormalige mijnzetels de grootste mijngemeente. na de sluiting van de mijn van Zwartberg besloot men de terreinen te saneren en de geschiede- nis af te sluiten. Pas nadat de meeste mijngebouwen en –installaties waren gesloopt, besefte men dat hier een waardevol stuk industrieel erfgoed voorgoed verloren was. Omdat men dit niet met de twee andere mijnen wilde laten gebeuren, werd alle aan- dacht ingezet op het behoud en de herbestemming van de gebouwen.
de mijncités vielen hierbij aanvanke-
lijk een beetje uit de boot.
Ondertussen is de waardering voor dit stuk levend mijnerfgoed al jaren geleden bevestigd. de stad nam de herwaardering van de wijken, zowel als erfgoed en als woon- en leefmilieu op in haar beleidsplan. de beeld- en belevingswaarde van de cités behouden en versterken is een belangrijk aandachtspunt in het Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.
strEngE voorschriftEn
Van in de jaren ’90 hanteert Genk bouwvoorschriften voor de tuinwijken. deze bepalen de regels of en hoe woningen in de wijken mogen verbouwd of uitgebreid worden. de bedoeling
is de woningen aan hedendaagse comfortnormen te kunnen aanpassen, zonder het karakter en de samenhang van de buurt aan te tasten. de bouwvoorschriften bepalen ondermeer de maximale afmetingen van de uitbreiding en de situering ten opzichte van het hoofdgebouw, het gebruik van de materia- len, de beperkingen voor de wijziging van het oorspronkelijke gebouw, alsook de aanleg van de buitenruimte. Omdat deze voorschriften moeilijk afdwingbaar zijn, werden de voorschrif- ten verankerd in de BPA’s voor de tuinwijken van Winterslag. deze zijn goedgekeurd sinds 2006.
gEvEn En nEmEn
in haar visie op de ontwikkeling van de tuinwijken en de zorg voor het erfgoed, kiest Genk ervoor om het karakter en de kwaliteiten van de mijncité’s zo goed mogelijk te bewaren en
te herstellen. de typische vormkenmerken van de woningen zijn daarin een belangrijk element. Om de toepassing van de strenge voorschriften te compenseren, en de bewoners aan te zetten om mee te werken, werd de ‘tuinwijkrenovatiesubsidie’ ingevoerd. Particuliere verbouwers die elementen van hun woning, zoals daken, gevels, ornamenten, buitenschrijnwerk en buitenaanleg, vernieuwen volgens het oorspronkelijke uitzicht ervan, kunnen hiervoor aanspraak op een aanzienlijke tussen- komst in de kosten. Ook organiseert de stad tweejaarlijks het project ‘Genk behaagd’, waarbij ze premies toekent voor het (her-)aanplanten van de typische ligusterhagen.
stavros Mokos 33 jaar waterschei architect.
“Uiteraard moeten de huizen aangepast worden aan de hedendaagse normen, maar dat kan ook als er een aantal regels gerespecteerd worden.
Mensen die vandaag verbouwen begrijpen dat vaak wel. Je ziet ook goed welke huizen met de nodige aandacht verbouwd zijn. Met de tijd zullen niet-vergunde aanpassingen verdwijnen,
en zullen steeds meer verantwoorde verbouwingen gebeuren.”
Stavros
53