Page 55 - mijncité
P. 55
bediendenwoningen in cottagestijl aan de cockerillplaats.
de mijnnederzetting bestaat globaal gezien uit vier delen, waarin het hiërarchische onderscheid zeer strikt werd doorgevoerd. de mijn bracht haar woningbouwactiviteiten onder in een afzonderlijke vennootschap, die later de Maatschappij voor Goedkope woningen werd. deze bouwde vanaf haar oprichting tot in 1950 bijna constant voort, met een hoogtepunt na 1945.
DE noorDwijk
in 1910 werden 26 woningen in betonblokken opgericht te as, maar deze zijn alle verdwenen. in dezelfde periode werden er ook arbeiders- woningen opgetrokken in drie- en meergroepen langs de torenlaan. de woninggroepen aan de half-zeshoekige
grasveldjes ter hoogte van de Luiker- wijk zijn symmetrisch opgesteld. de afstand ertussen is te groot om van een plein te kunnen spreken.
de kleine wijk van het kaderpersoneel langs de zuidzijde van de groene Marcel Habetslaan lag vlakbij de ingang van de mijn en een heel eind van deze voor arbeiders en bedien- den. De eerste drie villa’s werden vóór de eerste wereldoorlog gebouwd. de groenstrook vormt een bu er naar het mijnterrein. in 1920 volgde aan de overkant de imposante directeurs- woning met park. na de sluiting van de mijn was daar de Zoo van Zwart- berg gevestigd. Vanaf dan tot diep
in de jaren vijftig zouden er nog 14 villa’s en tweewoonsten bijkomen.
o de ingenieurswoningen stonden afgescheiden van de werkmans- en bediendenwijken langs de groene Marcel habetslaan, dicht bij de ingang van de mijn.
55