Page 57 - mijncité
P. 57
na de eerste wereldoorlog werd de noordwijk gebouwd. de huidige torenlaan doorsnijdt de tuinwijk in twee afzonder- lijke delen. ten westen daarvan ligt de bediendenwijk, opgebouwd rond de grote ronde cockerillplaats. Het werd een rijke verscheidenheid van met zorg ontworpen alleen- staande en twee- tot vierwoonsten op ruime percelen.
aan de overkant van de torenlaan ligt de arbeiderstuinwijk rond de centrale maar veel kleinere delcourtplaats. Hier
is de invulling van de tuinwijk veel minder uitgewerkt. de eenvoudige architectuur van de drie- en vierwoonsten rond het plein en aan de aansluitende gebogen straten stralen minder samenhang en geborgenheid uit. er is weinig groen en het ronde plein ligt er wat verlaten bij.
aan de noordzijde van deze kleine tuinwijk werd na de tweede wereldoorlog een kolenslagcité van 108 woningen aangesloten. Het werd een strikt rechthoekig straten- patroon met weinig groen en met lange identieke reeksen rijwoningen, tot tien op een rij. Van het tuinwijkidee is hier geen sprake meer.
DE ZuiDwijk
de Zuidwijk ligt ten zuiden van de spoorwegbedding. in de noordoostelijke hoek startte de bouw van arbeiders- en bediendenwoningen al voor de tweede wereldoorlog. de woningen zijn met zorg ontworpen. Ze liggen langs rechte straten, interessante pleintjes en perspectiefsluitingen. Het groene plein aan de Louis chainayestraat heeft een uitgesproken charme. Vanaf 1947 werd de wijk verder uitgebreid, maar met een meer uniforme vormgeving.
de gemeenschapsvoorzieningen bevinden zich bijna alle- maal in de bediendenwijk van de noordwijk. in de Zuidwijk werden aan de Arbeidsstraat in 1950 nog enkele ‘gezellen- huizen’ gebouwd, bedoeld voor alleenstaanden. De impo- sante mijnkathedraal, een baksteenkunstwerk van de hand van architect Henri Lacoste werd afgewerkt in 1941. Hij tekende ook de kerk van Beringen-Mijn.
de mijnnederzetting van Zwartberg is er een van weinig constante kwaliteit. de ruimtelijke en architecturale kwa- liteiten van de ingenieurs- en de bediendenwijken steken door hun veel verzorgder en beter uitgewerkt concept af tegen de doorsnee arbeidersbuurten.
o ten noorden van de delcourtplaats werd de tuinwijk uit- gebreid met een aantal strakke straten met lange woning- blokken, met tot tien woningen op een rij.
o ten noorden van de delcourtplaats werd de tuinwijk uit- gebreid met een aantal strakke straten met lange woning- blokken, met tot tien woningen op een rij.
57