Page 71 - mijncité
P. 71

het stijlvolle kioskplein (1927-1929), ontworpen door adrien blomme, is het kroonstuk van de bouwactiviteiten van de beringse steenkoolmijn.
DE tuinwijk
al vóór 1910 werden de eerste woningen gebouwd ten noorden van de mijnvestiging, langs de huidige stations- straat en enkele parallele straten. Het waren kleine een- voudige rijwoningen in viergroep en Mulhousewoningen. Hun oppervlakte bedroeg amper 50 m2. deze vroegste woningen zijn in betonblokken opgetrokken. Het mijn- bedrijf beschikte toen immers wel over een eigen betoncentrale, maar nog niet over een steenbakkerij.
na de eerste wereldoorlog opteert mijntekenaar Huybrights voor de tuinwijkidee. Hij ontwierp een kleine tuinwijk, opgebouwd rond een half cirkelvormig plein aan de Laan op Vurten. in 1926 werd daar het scholencomplex opgericht. Vanaf het plein vertrekken gebogen straten, ondermeer naar een tweede centrum, het rondplein. de wijk werd later uitgebreid met twee parallelle straten in het noorden, en langs de ontdubbelde Laan op Vurten.
Het meest opvallend zijn de op de cottagestijl geïnspireerde tweewoonsten aan de alfred Habetslaan. in het vakwerk van
de topgevel is echt hout gebruikt, net als andere gevel- details als inkomluifels en veranda’s. Ook aan de architec- tuur van de rest van de wijk werd veel aandacht besteed, ondermeer in de metselwerkdetaillering en gevelafwerking. Verschillende medewerkers van Huybrights ontwierpen er twee- en vierwoonsten, en enkele Mulhousetypes.
de wijk vormt een aangenaam, gevarieerd en samen- hangend geheel, op enkele pijnlijke verbouwingswonden na. de straten zijn afgezoomd met bomen, de tuinen reiken tot aan de straat en zijn afgeboord met hagen, hekken en muurtjes. twee binnengebieden zijn ontsloten. de groen- aanleg op het halfronde plein aan de school is verdwenen. de stationsstraat was niet enkel de straat waar de eerste woningen werden gebouwd. Het was en is de plek van winkels en cafés, van ontmoeting en feesten, pal tussen woonwijk en de mijn. Hier waren ook de gemeenschaps- voorzieningen en enkele logementshuizen. Later kwam er nog een moskee bij.
71


































































































   69   70   71   72   73