Page 80 - mijncité
P. 80

gEmEEntELijk bELEiD
Het is aan de gemeentebesturen om te bepalen wat de draagkracht van een wijk of buurt is. Zij bepalen waar ze met de mijncités naartoe willen en leggen het kader vast waarbinnen bepaalde ingrepen aan woningen en woonom- gevingen kunnen gebeuren. Het is een moeilijke oefening om het evenwicht te vinden tussen behoud van het erfgoed, het opwaarderen van de leefkwaliteit en het tegemoetkomen aan de behoef- ten van de bewoners.
de prioriteiten in de beleidskeuzes kunnen voor ieder gemeente verschil- len. Genk en Maasmechelen, waar de oudste en grootste mijncités gelegen zijn, voeren een actief beleid voor het behoud en de herwaardering van de cités. andere gemeenten leggen de prioriteit bij de bevordering van de leefbaarheid, en trachten de eigenheid van hun cités zo goed als mogelijk te bewaren door de toepassing van de bouwvoorschriften. welk het beleid ook is, belangrijk is dat bewoners zich be- wust worden van de waarden en kwa- liteiten van hun wijken. de rol van de overheid is dus niet enkel het opleg- gen van regels, maar ook een rol van sturen, sensibiliseren en stimuleren. eén van deze initiatieven is ondermeer het begeleiden en informeren van de
o eénvoudige maar krachtige detaillering. kandidaat-verbouwers. sommige ge-
meenten doen dit aan het loket van de bouwdiensten, andere doen beroep op het infocentrum wonen van vzw stebo. Hun architecten begeleiden de kandi- daat-verbouwers zowel op ontwerp- en technisch gebied bij hun project als bij de aanvraag van de vergunning. de sociale adviseurs geven inlichtingen en bijstand bij de aanvraag van alle mo- gelijke premies en belastingsvoorde- len. deze diensten zijn gratis. in som- mige gevallen stelt deze dienst tegen een vergoeding ook de bouwaanvraag-
dossiers voor kleine werken op.
DE bouwvoorschriftEn
In de jaren ’90 werden door een werk- groep de zogenaamde bouwvoor- schriften voor de cités opgesteld. Hierin zaten ambtenaren van de mijn- gemeenten en de provincie, deskun- digen van het architectuurinstituut en het infocentrum wonen van stebo. Met deze voorschriften wilden ze de eigen- heid van de mijncités zo goed als mo- gelijk bewaren. Hun vertrekpunt was respect voor de oude typeringen en het
PreMies en Voordelen
er zijn vele systemen van premies en belastingsvoordelen voor diverse werken aan de woning. we behandelen ze hier niet in detail, want ze veranderen snel.
• Er zijn premies voor energiebesparende maatregelen van uw netbeheerder, zoals isolatie en verwarmingsinstallaties met hoog rendement.
• De Vlaamse regering biedt een renovatiepremie aan voor de verbetering van de woonkwaliteit. daarnaast geeft zij ook ondermeer een dakisolatiepremie.
• De federale overheid geeft belastingsvoordelen voor bepaalde energiebesparende werken.
• Ook zijn er premies voor aanpassingswerken voor levenslang wonen en voor mensen met een handicap, ondermeer van de provincie Limburg.
• Voor woningen in een beschermd dorpsgezicht zijn er onderhoudspremies.
• sommige gemeenten geven nog eens aanvullende premies voor een aantal werken. Voor uw eigen situatie zijn ondermeer volgende websites interessant: www.energiesparen.be en www.premiezoeker.be
sommige premies of voordelen zijn combineerbaar: u krijgt dan voordelen vanuit verschillende hoeken voor één en dezelfde ingreep.
Alle premies hebben speci eke voorwaarden en moeten met de juiste formulieren en bijlagen worden aangevraagd. Om van sommige premies of voordelen te kunnen genie- ten, en ook van het verlaagde Btw-tarief van 6%, moeten bepaalde werken worden uitgevoerd door een geregis- treerd aannemer! een aantal premies zijn afhankelijk van uw inkomen, andere dan weer niet.
de woonloketten van de gemeente kunnen u de meest recente informatie verstrekken. Ze helpen u ook bij het wegwijs te worden uit alle formulieren en procedures.
80


































































































   78   79   80   81   82