Page 82 - mijncité
P. 82
de volledige lijst van werken die vrijgesteld zijn van vergunning kan worden bekeken op de website van de Vlaamse overheid http://www2.vlaan- deren.be/ruimtelijk/vergunningen/ index.html. Het is aangeraden vooraf inlichtingen te vragen bij de bouw- dienst van uw gemeente.
Voor de meeste werken aan een woning is in principe een bouwver- gunning nodig. toch mogen bepaalde werken zonder vergunning worden uit- gevoerd, als ze niet strijdig zijn met de geldende regelgeving: verkavelings- plannen, BPa (Bijzonder Plan van aan- leg), ruP (ruimtelijk uitvoeringsplan), verordeningen of regelgeving van het burgerlijk wetboek, Monumenten & Landschappen en dergelijke.
de meest voorkomende vergunnings- vrije werken zijn de volgende:
• Onderhouds- en instandhoudings-
werken: alle werken die nodig zijn om het gebouw in goede staat te houden of te brengen, als ze geen betrekking hebben op de construc- tieve elementen. een voorbeeld: ra- men of dakbedekkingen vervangen door identieke nieuwe ramen of dak- bedekkingen mag wél, maar spanten of dragende balken vervangen mag niet zonder vergunning.
• Binnenwerken, als ze geen construc- tieproblemen kunnen veroorzaken. Openingen in dragende muren kun- nen dus niet zonder vergunning. Het gebruik van het gebouw mag echter niet wijzigen, noch het aantal woon-
gelegenheden.
• technische installaties zoals centrale
verwarming of sanitair.
• dakvlakramen in het dakvlak voor
maximaal 20% van de oppervlakte
van het dakvlak.
• Fotovoltaïsche zonnepanelen en
zonneboilers.
• Zonneschermen en voorzetrolluiken. • Het kaleien of pleisteren van de ge-
vels, of het plaatsen van steenstrips. • Ondergrondse constructies, op mi- nimum één meter van de omliggen- de perceelsgrenzen, zoals brand- stoftanks, regenwaterreservoirs of
septische putten.
• Maximaal één houten constructie
in de achtertuin – bijvoorbeeld een tuinhuisje of duiventil – enkel gelijk- vloers en een maximum oppervlakte van 10 m2.
• eén serre of volière met dezelfde voorwaarden.
• Open pergola’s, tuinornamenten, speeltoestellen, ...
• een siervijver van maximaal 30 m2. • Verhardingen van maximaal 50 m2, zoals een terras in de achtertuin, tuinpaden of verhardingen voor toe-
gangen en opritten. • ...
....wErkEn DiE u mag uitvoErEn ZonDEr vErgunning
wettelijke bescherMing
Het voornaamste instrument om het bouwkundig erfgoed te bewaren is de wettelijke bescherming als monument of als beeldbepalend pand binnen een dorps- of stadsgezicht. een gebouw of een groep van gebouwen met zijn bijho- rende omgeving als tuin, hagen, afsluitingsmuren, plein worden beschermd omdat ze een erfgoedwaarde hebben. deze erfgoedwaarde kan van artistieke, wetenschappelijke, historische, volkskundige, industrieel-archeologische en sociaal-culturele aard zijn.
de eigenaar van een monument of van een in een dorps- of stadsgezicht gelegen beeldbepalende pand, heeft als enige verplichting om zijn eigendom te onderhouden als een goede huisvader.
Op dit ogenblik geniet binnen de mijncités enkel het Kiosk- plein te Beringen en de aansluitende voormalige directeurs- woning het statuut van beschermd dorpsgezicht. daarnaast zijn de mijnkathedralen van Beringen, eisden en Zwartberg beschermd als monument.
De verschillende mijncité’s van Beringen, Eisden, Houthalen, waterschei, winterslag, Zolder en Zwartberg zijn opgeno- men in de inventaris van het Bouwkundig Patrimonium. dit is een lijst met gebouwen met erfgoedwaarde, zonder dat ze daarom ook altijd beschermd zijn. deze inventaris is ‘vastgesteld’, wat betekent dat ze niet mogen afgebroken worden. Het is de bedoeling dat in de toekomst delen van de mijncités een vorm van bescherming krijgen. Privépersonen of gemeentebesturen kunnen vragen om
een herwaarderingsplan op te maken voor gebouwen of groepen van gebouwen die in een beschermd dorps- of stadsgezicht gelegen zijn. Zodra dit herwaarderingsplan is goedgekeurd door de Minister bevoegd voor Onroerend erfgoed, kan er een onderhoudspremie toegekend worden voor werkzaamheden aan erfgoedelementen en erfgoed- kenmerken.
Voor al uw vragen hier omtrent kan u terecht bij de dienst Onroerend erfgoed van het Vlaamse Gewest, Vlaams Huis, Koningin astridlaan 50/1, 3500 Hasselt, tel. 011 74 22 20
82