Page 84 - mijncité
P. 84

renoVeren: aan de slag
renovaties aan de oude citéwoningen kunnen velerlei zijn: vernieuwing van versleten onderdelen, zoals daken, ramen en dakgoten, wijzigingen binnen of buiten, uitbreidingen, en zo meer. steeds is het een zoektocht naar evenwicht tussen een verbetering van de woning en de invloed ervan op het harmonische geheel van de huizenblok, de buurt en de straat.
Dit hoofdstuk geeft geen kant-en-klare oplossingen. wel bespreken we de elementen die bijdragen tot een kwalitatief resultaat. harmonie is daarbij het sleutelwoord.
o drie renovaties: één individueel, en twee collectieve met pleisterwerk en voorzetgevel.
bouwvoLumEs
wijzigingen aan het hoofdbouwvolume van een woninggroep zijn bijzonder delicaat, en daarom vaak niet toege- staan. Verhoging van een gevel, wij- zigingen van de dakvorm, of allerlei uitbreidingen als erkers of dakkapellen kunnen het volume uit evenwicht bren- gen. een verhoging van de gevel, bij- voorbeeld om een extra verdieping in te brengen, kan dit evenwicht in gevaar brengen. Ze wijzigt ook het karakter en de schaal van het gebouw ten opzichte van de omringende gebouwen.
gEvELs
Zeker voor gevels die met zorg en variatie werden ontworpen, zijn wijzi- gingen vaak niet toegelaten. Ook hier is de gevel van de woninggroep als één geheel ontworpen. de elementen van de ene woninggevel zijn dan afge- stemd op de rest van de woninggroep. raam- en deuropeningen zijn de voor- naamste elementen die de compositie van de gevel bepalen. Hun vorm en grootte bepalen de schaal van de wo- ning, het ritme van de groep, de open- of geslotenheid, en de verticaliteit of horizontaliteit. een verhoging van één of meer ramen kan de ‘richting’ van
een gevel compleet veranderen.
de lijnen van dorpels of lateien ver- binden de vensteropeningen van de verschillende woningen van de groep. dit wordt nog versterkt als er door- lopende lijsten in baksteenrollagen of cementering zijn aangebracht. door- breking hiervan, bijvoorbeeld door een raam te verhogen, schaadt de samenhang. dat kan het evenwicht tussen horizontaliteit en verticaliteit verstoren. Ook het doorlopen van de kroonlijsten speelt hierin een rol. Het spreekt vanzelf dat de beoordeling voor voorgevels en zijgevels die in het volle zicht liggen, strenger zal zijn dan voor achtergevels.
uiteraard speelt het materiaal en de kleur ook een grote rol. Pleisteren of schilderen van één woning in een groep, doet het geheel onvermijdelijk uit elkaar vallen. de meeste citéwo- ningen zijn in rood-bruine baksteen opgetrokken, sommige waren geschil- derd. toepassing van een ander mate- riaal of kleur kan de homogeniteit ver- storen. in sommige gevallen – meestal in woninggroepen met beperkte de- taillering of decoratie - kan het dan weer de samenhang van een groep
84


































































































   82   83   84   85   86