Page 61 - mijncité
P. 61
licht gebogen straten verlevendigen het perspectief.
en in sommige buurten waren de woningen geschilderd. de toegangen tot de woningen aan de uiteinden van het blok werden vaak aan de zijgevels ingeplant. dat deed de woonvolumes groter lijken. Op enkele kruispunten werden vierwoonsten van het Mulhousetype diagonaal ingeplant. dit schept een gevarieerd beeld, maar maakt een goede verdeling van de percelen haast onmogelijk. de smalle percelen worden ontsloten door stegen, die helaas door de bouw van tal van garages en parkeerplaatsen hun intieme groene karakter verloren. in sommige straten is het groen van hagen en bomenrijen goed bewaard, in andere dan weer eerder verwaarloosd.
al bij al is de wijk in al zijn eenvoud een coherent geheel, al heeft de verbouwingswoede sinds de jaren tachtig grote wonden achtergelaten.
DE staatstuinwijk En DE viErDE cité
in 1927 werden door de Belgische staat een dertigtal woningen opgericht voor het spoorwegpersoneel van de nMBs. Het was een geïsoleerd eilandje, dat niet aansloot bij de bestaande cités. de twee- en vierwoonsten met tuin zijn verzorgd en gevarieerd in grondplan en vormgeving.
de woningen werden overgenomen door de mijn en toegevoegd aan de Vierde cité. deze is gebouwd naar aanleiding van de grote immigratiegolf vlak na de tweede wereldoorlog. de wijk breekt radicaal met de geest van de tuinwijkontwerpen van adrien Blomme.
Voor deze kolenslagcité ontwierpen de mijnarchitecten een rasterpatroon met rechte straten, rond een as die van een
te groot plein aan de noordlaan vertrekt en verderop door het st.-eventiusplein wordt onderbroken. de wijk is opge- bouwd uit slechts vier typewoningen, allemaal tweewoon- sten. Ze zijn ruimer en bouwfysisch van betere kwaliteit dan die van de tweede cité. Het gebrek aan beeldvariatie en groen geven deze wijk echter weinig zeggingskracht.
EEn vErminktE Droom
Ondanks de droom van Blomme om van de mijnneder- zetting van winterslag een voorbeeld van harmonie en schoonheid te maken, besliste de geschiedenis er anders over. de kwaliteiten van de oudste buurten geven een idee hoe het eindresultaat zou kunnen geweest zijn. Verschil- lende ingrijpende beslissingen en economische prioriteiten dwongen hem zijn plan, tot zijn groeiende ongenoegen, voortdurend bij te sturen of te vereenvoudigen. dit kwam de samenhang en de kwaliteit van het totaalconcept niet ten goede. uiteindelijk werden de plannen van Blomme verlaten en werd de weg ingeslagen van de rationele serie- woningbouw.
na de particuliere verkoop van de woningen, heeft de ver- bouwingswoede ernstige wonden geslagen. de stad Genk voert al jaren een streng beleid om te redden wat er te redden is. Het beleid wil de oorspronkelijke toestand waar mogelijk behouden en herstellen. Zo werd er voor de eerste en tweede cité een Bijzonder Plan van aanleg opgesteld.
in dit BPa werden de bestemmingen en voorschriften voor verbouwingen vastgelegd.
61